3D geoteknisk planlegging og prosjektering

Av Kristian Aunaas

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) er et begrep som har eksistert i byggebransjen i over 20 år. Å kunne modellere alle elementene i en konstruksjon, som vegger, rør og elektriske installasjoner i tre dimensjoner har åpenbare fordeler. Det gjør det lett å avdekke konflikter mellom fagområder, som for eksempel at ventilasjonen ikke går der hvor vannledningen er tenkt å gå. I tillegg til å forbedre samarbeidet mellom forskjellige fagområder, vil BIM også forbedre samarbeidet mellom entreprenør, konsulent og byggherre, ettersom alle jobber opp mot den samme modellen. Geoteknikk har tradisjonelt vært et fag hvor modellering og prosjektering har vært gjort i to dimensjoner, men ny teknologi skal gjøre også vårt fag en del av BIM-verdenen.

Siden 2002 har Statens vegvesen vært en partner i FoU-prosjekter med fokus på utvikling av planlegging og beregningsverktøy innenfor fagfeltet geoteknikk. FoU-prosjektene har involvert både det norske og svenske geotekniske miljøet, og har vært støttet av Norges Forskningsråd. Geosuite I og Geosuite II resulterte i en 2D programpakke kalt Geosuite Toolbox, som inneholder verktøy for å planlegge grunnundersøkelser, regne på stabilitet, setning og ulike fundamenteringsløsninger. Den første versjonen av GeoSuite-programvaren ble utgitt i 2006 og programpakken er nå benyttet av de fleste aktører innen geoteknisk prosjektering. Geofuture I fokuserte på hvordan 3D kan implementeres i geoteknisk prosjektering. I 2015 ga Norges Forskningsråd delfinansiering for GeoFuture II, et BIA-prosjekt (brukerstyrt innovasjonsarena) innenfor satsningen «Innovasjon for næringslivet». Prosjektet varer fra 2015 til 2019 og ledes av Multiconsult.

Fokuset til Geofuture II-prosjektet er å tilby en komplett integrasjon av geotekniske beregninger med håndtering av geotekniske data, valg av inngangsparametre for analyse og 3D-visualisering av beregningsresultater. Dataprogrammer for stabilitetsberegninger, setninger, utgravinger, peledimensjonering og bæreevne av konstruksjoner vil bli utviklet gjennom prosjektet. 3D-beregninger vil eksistere for alle geotekniske anvendelser, slik at brukeren skal kunne velge å utføre beregningene i 1D, 2D eller 3D.

Figuren under viser et utsnitt av en 3D-modell av et jordvolum basert på geotekniske grunnundersøkelser, modellert i programvaren Novapoint.

 

3daaboe

I tillegg til 3D prosjekteringsverktøy, utvikler Geofuture II en app som skal gjøre det mulig å se gamle grunnundersøkelser og planlegge nye samtidig som man ser informasjon om det man skal bygge på et kart. Appen skal være tilgjengelig på både iOS og Android-plattformen i tillegg til å være tilgjengelig i en desktop-versjon på pc. Appen gjør det mulig å presentere data fra 3D-modeller, og benytte dette som kartgrunnlag når man drar på befaring. Ved å se sammenhengen mellom hvor man befinner seg og hvilke undersøkelser som er gjort i tilknytning til et prosjekt, kan man tilpasse innsatsen for grunnundersøkelsesprogrammet til der det virkelig er nødvendig. Ettersom alle dataene som genereres ligger på en server, vil det være mulig for flere personer å samarbeide på et prosjekt. Modellen oppdaterer seg både på appen og på pc etter hvert som man legger inn nye grunnundersøkelser eller gjør andre endringer. I en tid hvor det er press på geotekniske ressurser, vil denne appen være et viktig hjelpemiddel for å effektivisere geoteknisk planlegging, og forbedre samhandling på tvers av fagmiljø og regionsgrenser.

For mer informasjon om Geofuture II-prosjektet, se www.geofuture.no

 

 

Dette innlegget ble publisert i FoU, Geoteknisk, Modeller, vegteknologi og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s