Solceller bra for miljø og lommebok

Av Bob Hamel

Solceller gir strøm til å lyse opp Kjøladalstunnelen på riksveg 13 i Rogaland. Solceller kan være et billig og miljøvennlig alternativ til strømkabler. Og vi kan bruke solceller til mye mer enn tunnelbelysning.

Europas første solcelleopplyste tunnel

Den mørke Kjøladalstunnelen på riksveg 13 i Rogaland er blitt lys. På grunn av den lange avstanden mellom strømnettet og Kjøladalstunnelen, ville det kostet 2,7 millioner kroner å trekke strømkabler. I stedet er det installert solcellepaneler, batterier og et dieselaggregat til reserve i de mørke månedene. Prisen for alt er 650.000 kroner. Solcelleanlegget er altså mye billigere enn å trekke en strømkabel til den avsidesliggende tunnelen.

Anlegget i Kjøladalstunnelen er pionerarbeid, og vil gi oss kunnskap. Så vidt vi vet er tunnelen den første tunnelen i Europa hvor sollyset driver lyset i tunnelen. Prosjektet er gjennomført i godt samarbeid mellom Region Vest og Vegdirektoratet. FoU program «Lavere energiforbruk i Statens vegvesen (LEIV)» finansierte solcellene.

Kjøladalstunnelen er en kort og lavtrafikkert tunnel med lavt energibehov. For å minimalisere energiforbruket blir lyset slått på automatisk når biler passerer registreringssløyfer som ligger utenfor tunnelen.

bilde-solcelleanlegget-ved-kjolstadtunnelen-den-forste-gangen-statens-vegvesen-produserer-energi

Bilde: Solcelleanlegg ved Kjøladalstunnelen. Den første gangen Staten vegvesen produserer energi

 

Aggregat er nødvendig

Et aggregat er nødvendig dersom det skulle bli dårlig vær over lengre tid, og for de mørkeste månedene. Det ville vært urimelig dyrt å installere solcellepaneler til å dekke hele energibehovet. Under 18 prosent av strømmen blir dekket av generatoren. Det betyr fylling av diesel to til fire ganger i året.

Dieselaggregatet slipper ut klimagass så her er det nok litt forbedringspotensial for neste solcelleprosjekt. Kanskje hydrogen eller vind kan spille en rolle her?

 

Er anlegget bra for miljøet?

Da tunnelen var mørk, slapp den ikke ut klimagass. Nå har den fått solcellebasert belysning og et aggregat som slipper ut klimagass. Sånn sett har tunnelen ikke blitt mer miljøvennlig. Den største gevinsten i dette prøveprosjektet er nok trafikksikkerheten.

Men vi vil lære av Kjøladalstunnelen. Den nye kunnskapen kan vi bruke til å identifisere situasjoner der solceller er en miljøvennlig løsning. Da må vi ta med graving (diesel) og produksjon av kabler og solcellepaneler i en livssyklusanalyse.

 

Solceller har mange muligheter

Dette er kanskje bare det første i en lang rekke med liknende solcelleanlegg. I Norge har vi rundt 1100 tunneler. Rundt 300 av disse mangler lys. Solcellestrøm kan være aktuelt for dem som ligger langt fra strømnettet.

Men vi kan bruke solceller til mye mer enn tunnelbelysning. Et eksempel som ofte har vært nevnt, er trafikkregistreringsutstyr. Utstyr som ligger langt unna strømnettet har som regel batterier. Utstyret er mindre driftssikkert fordi batteriene kan gå tomme og det koster mye penger å sende entreprenører til å bytte batteriene. I tillegg slipper entreprenørens bil ut klimagass. Hvis utstyret blir drevet av solcelleenergi, sparer vi både penger og miljø.

Og hva med variable trafikkskilt? Og værstasjoner? Og …?

 

Les mer

NRK Rogaland om Kjøladalstunnelen: https://www.nrk.no/rogaland/lyset-i-tunnelen-kan-vaere-unikt-i-verden-1.13019174

FoU program LEIV på vår nettside: www.vegvesen.no/leiv

 

Dette innlegget ble publisert i Fagblogg, FoU, Miljø, På veg, vegteknologi. Bokmerk permalenken.

4 svar til Solceller bra for miljø og lommebok

 1. paaveg sier:

  Takk for info, Einar. Dette var nytt for meg. Tror vi må bli litt mer beskjeden når vi skryter av Kjøladalstunnelen.
  Det blir interessant å sammenligne våre erfaringer med erfaringer fra Mallorca.

  Liker

 2. Einar Grieg sier:

  Her fra en spansk avis, tunellen har vært opplyst siden 2011 med 18 paneler med solceller, http://ultimahora.es/noticias/part-forana/2012/04/10/68738/iluminacion-para-los-dos-tuneles-de-la-serra-para-incrementar-su-seguridad.html

  Likt av 1 person

 3. Einar Grieg sier:

  På ferie på Mallorca så jeg flere tuneller som brukte solceller til belysning i tunellene.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s