Da klokka klang, så fort vi sprang?

Av Anne Ogner

Hvordan barn og unge kommer seg til skolen har stor innflytelse på deres helse og læring. Om lag to av tre barn i alderen 6-12 år går eller sykler til skolen. 50 % av skolebarna går, og 13 % sykler en gjennomsnitts skoledag. Vårt nasjonale mål er at 80 % av alle barn og unge skal gå eller sykle til skolen. Vi har ikke kommet nærmere dette målet siden 2005, det var da forrige nasjonale undersøkelse om barns reisevaner ble gjennomført.

Kilde: Barns aktiviteter og daglige reiser 2013/2014. TØI-rapport 1413/2015.

Kilde: Barns aktiviteter og daglige reiser 2013/2014. TØI-rapport 1413/2015

24% av barn mellom 6 og 12 år blir kjørt til skolen av sine foreldre, mens bare 13% av barna ønsker å bli kjørt. Litt over halvparten av de som blir kjørt, kjøres av foreldrene fordi de skal samme vei selv. Det er enkelt for oss voksne, men vi fratar barna noe også.
Å bevege seg er en viktig del av barndommen. Undersøkelser viser at når barn ikke er styrt av voksne, beveger de seg dobbelt så mye. Barn liker å gå og sykle.

Det er svært gode grunner for å gå og sykle fra tidlig alder.
Aktiv hverdag og transport som gåing og sykling har positive effekter på både helse og læring. En dansk undersøkelse (Masseeksperimentet 2012) viser at fysisk aktivitet mer enn to timer i uka bedrer skolebarns konsentrasjonsevne. Barna som gikk til skolen viste bedre konsentrasjonsevne i tester som ble gjort hele 4 timer senere på dagen. I tillegg har engelsk forskning vist at barn som gikk til skolen opplevde lavere stressnivå under prøver senere på dagen enn barn som ble kjørt (Lambiase m.fl. 2011). I følge denne studien kan en aktiv skoleveg på 1,6 km bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer senere i livet.

At sykling er bra for helsa kan PhD Line Anita Bjørkelund Børrestad også skrive under på. Hun kan vise til funn hvor barn som begynte å sykle til skolen hver dag, økte kondisjonen med nesten 8 % i løpet av 12 uker. Andre interessante funn viser at ungdommer som syklet til skolen hadde en lavere BMI og mindre risiko for å være overvektige enn de som hadde en passiv form for transport. Regelmessig sykling er altså spesielt gunstig for oss. Vi oppnår en høyere intensitet og energiforbruk per tidsenhet enn ved gåing.

Barn vil!
Siden 2013 har fjerdeklassingene ved Ranheim skole i Trondheim fått sykle til skolen. I forkant har skolen sørget for trygge skoleveger. Nesten 50 % av fjerdeklassingene sykler nå til skolen. I følge skoleledelsen har dette bidratt til mellom 50 og 100 færre biler rundt skolen. Effektene er bedre helse, sunnere nærmiljø og mer trafikksikre skoleveger.

På skolene i Grenland i Telemark sykler elevene nesten dobbelt så mye som i resten av landet. Bakgrunnen er systematisk og iherdig innsats gjennom mange år på sykkelopplæring og kampanjer. Sykkelopplæringen startet som pilotprosjekt i 2005, og gjennomføres nå hvert år.

Felles løft
Det er mange som har et ansvar for å nå det nasjonale målet. De fleste fysiske tiltakene er det offentliges ansvar å få på plass. Det skal bygges attraktivt og sikkert. Barna vet mye om hva de trenger, og Barnetråkk er et verktøy som kan brukes.

Det finnes ingen absolutt aldersgrense for når barn kan sykle til skolen. Trafikkforholdene er ulike og barnas evne til å takle en sykkeltur til skolen er ulikt. Her kan du finne litt informasjon som kan gjøre det lettere for deg å vurdere ditt barns trafikkforhold.

Ha en aktiv transport!

 

Foto: Ida Harildstad

Foto: Ida Harildstad

Attraktive møteplasser kan også gjøre det mer attraktivt å gå sammen til skolen. Her fra en møteplass som er et samarbeidsprosjekt mellom Gran kommune, Statens vegvesen og Norsk design- og arkitektursenter.

 

Vil du vite mer?

Barns daglige reiser 2013/2014
Om aktiv skoleveg
Om helseeffekter av å sykle til skolen

Aktuelle linker om barnetråkk
http://www.vegvesen.no/Sok?query=barnetr%C3%A5kk

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Miljø, Sykkel, universell utforming. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s