Naturlige ledelinjer billigst og best?

Taktile ledelinjer i metall. Skagen i Stavanger sentrum Fotograf: Knut Opeide

Taktile ledelinjer i metall. Skagen i Stavanger sentrum
Fotograf: Knut Opeide

Av Anne Ogner

Ledelinjer er avgjørende for om alle kommer fram. Bevisst bruk av arkitektoniske virkemidler reduserer behovet for kunstige ledelinjer. Det enkleste er ofte det beste.

Når vi skal ut på tur så planlegger vi som oftest reisen vår, noen ganger i detalj for vi er ukjente andre ganger foretar vi kjappe valg. Blinde og svaksynte planlegger i form av etapper. De deler opp reisen sin i mindre etapper, som går mellom ulike kjennemerker. Dette kan være et tre, en murkant, en stolpe, en postkasse ol. For å komme fram fra et kjennemerke til et annet trengs det veiledning. Ledelinjer.

Ledelinjer er en kjede av naturlige og bygde, ledende elementer som skal være lett å følge for svaksynte og blinde. Elementene gir oss visuell og taktil informasjon, som er lett for oss å kjenne igjen og forståelig.

Det har en tid blitt bygget mange kunstige ledelinjer. Dette er ledende elementer som er lagt kun for at synshemmede skal benytte dem til sin orientering, og som har standardisert utforming. Men, er dette det beste? En ny forskningsrapport viser at vi med fordel kan benytte mer naturlige ledelinjer.  Dette kan være kantstein, en hekk, vann, byggingsvegg, gresskant, belysning ol.

Det er oftest både billigere å bygge og drifte naturlige ledelinjer. Løsninger som fungerer godt både sommer og vinter. Løsninger alle kan bruke.

Vi skal ikke slutte å tilrettelegge for god veifinning og orientering, vi skal bli bedre. God arkitektur og gode naturlige ledelinjer er ofte en og samme sak. Bygg enkelt og logisk. Bruk mest mulig naturlige ledelinjer. Suppler med kunstige der det er helt nødvendig for god veifinning.

Dette innlegget ble publisert i universell utforming. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s