Droner til overvåking og inspeksjon av skred.

Av Marit Brandtsegg

Når noe skjer er det avgjørende å få pålitelig kunnskap raskt. Solid kunnskap er underlaget for riktige beslutninger. Droner er et mulig hjelpemiddel når mennesker ikke kan gå inn i et område.

Av og til skjer det hendelser som krever at vi raskt får oversikt over situasjonen og tidsrammen for å sette i verk tiltak for å hindre ytterligere skade er knapp. Dette kan gjelde når det har gått et skred, når det er fare for at skred utløses eller når store konstruksjoner er skadet. I mange av disse tilfelle er det for usikkert å la folk gå inn i skadeområdet. Ofte ligger områdene slik til at helikopter ikke kommer til på en god nok måte. Verdifull tid kan gå tapt. I slike tilfeller er droner et mulig hjelpemiddel.

Fotograf: : Dolva Bjørn Kristoffer

Fotograf: : Dolva Bjørn Kristoffer

Dronene kan raskt være i lufta og med en dyktig dronefører får vi svært gode bilder. Vi kan også få et stort antall bilder og film. Bruk av droner til vegrelaterte hendelser er nytt. Vi står derfor midt oppe i et viktig og spennende utviklingsarbeid.

Statens vegvesen, Jernbaneverket og Norges vassdrags-og energidirektorat samarbeider om å finne tiltak for å møte utfordringene mer ekstremvær skaper. To av temaene vi jobber med er overvåkning og inspeksjon. Vi har vært nysgjerrige på hva droneteknologien kan gi oss i denne sammenhengen. SINTEF har på oppdrag fra de tre etatene utarbeidet en samlerapport som beskriver ‘state of the art’ når det gjelder bruk av droner nasjonalt og internasjonalt. Rapporten viser at droner raskt kan fremskaffe bilder som geologene trenger og dermed gi et underlag for raskere beslutninger om hvilke tiltak som bør iverksette. Rapporten viser at droner vil være et supplement til bruk av helikopter, av og til en erstatning.

Dagens droneteknologi takler neppe all slags vær. Her har vi en spesiell nordiskutfordring. Dette er et område vi ønsker å følge opp med tester og utviklingsarbeid.

Bruk av droner er ikke avgrenset til skredsituasjoner. For Statens vegvesen er droner også aktuelle til bruk ved inspeksjon av bruer, det kan lages terrengmodeller med grunnlag i bilder fra droner der eksisterende kartgrunnlag ikke er detaljert nok. Bilder fra droner kan også nyttes til å dokumentere framdrift på utbyggingsprosjekter. Mulighetene er mange og vi ønsker å bli en profesjonell bruker av droneteknologien. Det krever fortsatt utrednings-og utviklingsarbeid.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i droner, Skred og ras. Bokmerk permalenken.

1 svar til Droner til overvåking og inspeksjon av skred.

  1. Gonzalo Figueroa sier:

    Du nevner noen gode poeng. Når det gjelder været er det hovedsakelig vind og regn som er problematiske. Et godt dronesystem med lav fysisk profil skal kunne operere i opptil 15 ms -som slett ikke er så verst. Det skal merkes at uansett om systemet takler det, så blir det naturligvis mer bevegelse i sensoren og derfor mere ustabile bilder. Dette kan løses i dataprosessering. Når det gjelder vann, er det noen få systemer som tåler det. Dvs., på hardware siden kan ting gjøres vanntett. Problemet blir at så fort sensoren får en dråpe på linsen. selv om denne er beskyttet, kan kvaliteten på dataen fort bli ubrukelig…
    Det som er viktig er at offentlige etater jobber tett opp mot tjenesteleverandørene, f.eks. via forskning og utvikling samt pilotprosjekter. Per dags dato kan det være en utfordring for en etat å lyse ut et offentlig anbud for dronetjenester fordi man bør ha en del kunnskap om dronebasert datafangst for å kunne utforme detaljerte og profesjonelle kravspesifikasjoner. Det er store forskjeller mellom kvaliteten på hardware, software, sensorer, dataen og ikke minst, sikkerheten. Mvh, Orbiton AS

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s