Skjeggestadskredet – NVE skal finne årsaken

Av Marit Brandtsegg

Situasjonen ved Skjeggestad bru er nå stabil. Sikring av den uskadde brua er hovedoppgaven. I tillegg skal NVE finne teknisk årsak til at skredet gikk. Rapport vil foreligge medio april.

Konsekvensene av kvikkleireskredet ved Skjeggestad bru ble svært store for både verdier og fremkommelighet. Det har vært faglig utfordrende å ta de riktige valgene for å sikre området. Det gode samarbeidet mellom Statens vegvesens egne fagmiljøer på bru og geoteknikk, eksterne fageksperter og NVE har vært avgjørende for at situasjonen etter nedsprengningen er stabil.

Rydding og sikring av østre bru er prioritert
Akkurat nå er Vegvesenet hovedoppgave å rydde området og sikre den østre brua slik at trafikken kan settes på så raskt som mulig og gjenoppbygging av den skadde brua kan starte. Det er også tid for å avklare hvorfor skredet gikk, og hvilke tiltak som kreves for at en slik hendelse ikke skal skje igjen.

NVE leder undersøkelsesgruppenNorges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er gjennom Stortingsmelding 15 ( 2011/2012) gitt rollen som nasjonal skredmyndighet. Når vi skal fastlegge den tekniske årsaken til skredet ved Skjeggestad bru, er det derfor NVE som har tatt initiativ til at det blir nedsatt en undersøkelsesgruppe og utarbeidet mandatet for arbeidet. Det er også NVE som har oppnevnt medlemmene i undersøkelsesgruppen.

Vi må lære av det som har skjedd
Både personlig og som leder i Statens vegvesen er jeg glad for at undersøkelsesgruppen er etablert. Vi må finne den tekniske årsaken til skredet. VI må sikre at vi lærer av det som har skjedd og at involverte aktører tar konsekvensen av denne læringen. Både gruppens mandat og sammensetningen gir et klart signal om at her vil alle relevante forhold bli grundig vurdert.

Det er politiet som skal vurdere skyldspørsmålet. Politiets undersøkelser vil være viktig informasjon for undersøkelsesgruppa, på samme måte som undersøkelsesgruppas konklusjoner vil være et verdifullt grunnlag for politiet. Det er likevel viktig å fastholde at dette er to uavhengige prosesser.

Undersøkelsesgruppen skal kartlegge grunn – og terrengforholdene i området, se på sannsynlig bruddmekanisme, og vurdere forhold som kan ha vært utløsende for skredet. Gruppen skal ikke evaluere forhold knyttet til regelverket, men kan peke på forhold som bør utredes videre. Statens vegvesens rolle vil bli å bidra med grunnlagsdata og informasjon for å belyse saken. Det er rolle jeg er komfortabel med.

Rapporten skal foreligge medio april.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bru og brubygging, Skred og ras. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s