Sukker- salta vinterveger

 

Bildetekst:  «Brøyting og salting på E6. Virkningen av sukker som erstatter for vegsalt mangler enda god dokumentasjon», skriver Svein Ryan. Foto: Knut Opeide

Bildetekst: «Brøyting og salting på E6. Virkningen av sukker som erstatter for vegsalt mangler enda god dokumentasjon», skriver Svein Ryan.
Foto: Knut Opeide

Av Svein Ryan

Kan sukker endre saltets egenskaper i å hindre glatt veg? Det er mange påståtte virkninger av dette, men lite er dokumentert. 

Mediene har i den senere tid hatt en del oppslag om bruk av sukker på vegene. Det dette dreier seg om er tilsetning av en relativt liten mengde sukkerstoff til det tradisjonell vegsaltet (3-10 %). Hensikten er å endre saltets egenskaper slik at en oppnår bedre effekt i vinterdriften.

Statens vegvesen gjorde i forbindelse med forskningsprogrammet Salt Smart (2007-2011) en litteraturstudie for å samle internasjonale erfaringer på temaet. Den viste at det finnes få studier som godt dokumenterer slike tilsetningsstoffer. I tillegg ble det gjennomført noen egne forsøk. Noen vesentlig dokumenterbar effekt ble ikke funnet.

Vi følger imidlertid utviklingen nøye og er åpen for ny viten innen dette området. Internasjonalt skjer det en del, noe som vi har et våkent øye på.

For nærmere å kunne studere effekten av blant annet sukkertilsetning vil vi nå oppdatere litterastudien vi gjorde i forbindelse med Salt Smart. I samarbeid med Forskningssenter Vinterdrift ved NTNU gjennomføres det også flere laboratorieforsøk.

Noe regime skifte slik at sukker kommer inn som erstatter for det tradisjonelle vegsaltet er nok ikke tenkbart.

 

Aktuelle medieoppslag om bruk av sukker på vegene:
http://www.abcnyheter.no/motor/2015/02/16/218029/sukker-kan-erstatte-veisalthttp://www.nettavisen.no/1551986.html

 

Dette innlegget ble publisert i salting av veger, vinterdrift. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s